След среща в парламента: Пренасочват 20-30 млн. лева за възстановяване на

...
След среща в парламента: Пренасочват 20-30 млн. лева за възстановяване на
Коментари Харесай

Пороят на юг е разрушил 12 моста

След среща в Народното събрание: Пренасочват 20-30 млн. лв. за възобновяване на вредите
Граничен полицейски транспортен съд следи за рискови предмети в морето 

Министерство на вътрешните работи охранява от мародери

Около 20-30 млн. лева ще бъдат ориентирани от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за вредите, нанесени по Черноморието след наводненията. Това стана ясно след среща в Народното събрание, инициирана от ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Десислава Атанасова, ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и народните представители Бойко Борисов и Делян Пеевски, на която бяха разисквани опциите за финансова помощ на потърпевшите региони. На срещата участваха министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По предварителни оценки има 12 моста, които би трябвало да бъдат поправени, с изключение на другите вреди след бедствието по Южното Черноморие, съобщи финансовият министър Асен Василев. “Към момента във фонда за бедствия и повреди свободният запас е над 60 млн. лева ”, посочи още министърът на финансите. Управляващите се срещнаха и с отчета на кмета на Царево Георги Лапчев, само че подготвеност за точни калкулации на вредите ще може да се създадат след към 10 дни.



Председателите на бюджетната и на вътрешната комисии в 49-ото Народно събрание Йордан Цонев и Десислава Атанасова извикаха на среща в Народното събрание финансовия министър Асен Василев и зам.-министъра на Министерство на вътрешните работи Иван Темелакиев поради бедствието в Царево и близките села.

Междувременно военнослужещи от инженерните формирования в Българската войска започнаха огледи и оценка на вредите на три мостови уреди в регионите, потърпевши от огромните наводнения на 5 септември. Правят се планове за изграждане на мост, свързващ централната част на Царево с квартал “Василико ”.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че не са регистрирани сигнали за бедстващи хора на територията на община Царево, няма данни и за такива в неопределеност, само че предизвестиха за риск от свлачищни процеси и полицейски екипи управляват пътищата, с цел да се избегнат произшествия. Полицията е провела и охранителна активност в наводнените обитаеми места, с цел да не се допусне мародерство. Граничен полицейски транспортен съд обхожда акваторията край Царево за определяне на рискови предмети, попаднали в морето. Аналогични задания извършват и пешите патрули - те правят обход по бреговата линия на къмпингите “Арапя ” и “Нестинарка ”.

Токът е пуснат към всички обитаеми места, само че остава възбраната за прилагане на водата от чешмите с изключение на за битови потребности.
По-рано кметът на Царево заяви, че при почналите огледи на вредите са установени изчезнала канализация и откъснати водопроводи.

Тежка остава ситуацията в едно от най-пострадалите от пороя села - Кости. Там е нужна спомагателната техника като багери и камиони за почистване е нужна в село Кости, сподели кметът на селото Антон Ангелов. По думите му най-сериозният проблем сега е затлаченото дере, което би трябвало да се почисти, с цел да има проводимост, защото при идващ дъжд кошмарът ще се повтори. Щетите са за милиони, не престават огледите за изчисляването им, уточни още Ангелов.

Министерски съвет реши през днешния ден - 8 септември да бъде Ден на народен печал за жертвите, починали при наводненията в община Царево.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР